Paintball oyununu, diğer birçok oyundan ayıran temel özelliğinin senaryo etrafında oynanıyor olması. Belirlenen senaryo dahilinde oyun stratejisi geliştirmek, bu stratejiye bağlı kalarak ekip halinde hareket etmek oyunu kazanmayı sağlıyor. Takım ruhunu geliştiren, ekibi birbirine bağlayan nokta da burası oluyor. Takım içerisinde herkes görevini biliyor ve bu görevini tam olarak yapması gerekiyor. Kahraman olmak için görevini veya görev yerini bırakması halinde ya takımının kaybetmesine sebep oluyor ya da oyundan çıkarılıyor. Paintball senaryoları, takım sayısına, takımlardaki kişi sayısına, ekipman ve oyun sahasına göre değişebiliyor. Önceleri daha az kişi ile küçük alanlarda oynanan oyunun senaryoları oldukça kısıtlı idi. Ancak günümüz paintball sahaları imkanları ile çok karmaşık paintball senaryoları oluşturmak oldukça kolay bir hale geldi. Daha önce paintball oynamamış deneyimsiz kişilerin oyun senaryoları farklı olurken, deneyimli oyuncuların oyun senaryoları farklı oluyor. Birçok yerden katılım sağlanan büyük paintball müsabakalarında çok daha farklı çok daha komplike senaryolar hazırlanabiliyor. Tüm paintball senaryoları içerisinde en yaygın kullanılan senaryolar genelde bayrak ve çift bayrak oyun senaryolarıdır diyebiliriz.

Paintball Oyun Senaryoları

Tek bayrak (orta bayrak) paintball senaryosu

Oyun sahasında büyük bir tek bayrak vardır, bu bayrak oyun sahasının ortasına konur. Tüm oyuncular bu sırada yarı sahalarının en uzak noktasına konumlanır. Hakem düdük çaldığı anda oyun başlar. Oyunun kurgusu, herhangi bir oyuncunun bayrağı alması ve kendi kalesine götürüp dikmesi üzerine kuruludur. Herkes bayrağı almaya çalışır, bayrağı bir kişi aldığında takımındaki diğer arkadaşları onu korur. Bayrağı alan kişi düşürmeden, kendi başına, kimseye devretmeden bayrağı alıp kalesine dikmelidir. Bu süreçte vurulan oyuncular vuruldum diye bağırarak ellerini yani silahlarını havaya kaldırmalıdır. Oyuncu sayısına bağlı olarak değişebilse de genelde oyuncu kendi kalesine kadar gidip oradan hakem kontrolünde yeniden oyuna girebilir. Bu oyun senaryosu, vurulan oyuncuların yeniden oyuna girebilme hakkı olduğu için en çok tercih edilen oyun senaryolarındandır.

Çift bayrak Paintball Senaryosu

Bu paintball senaryosuna köşe bayrak adı da verilir. Bu senaryoda her takımın kendi kalesinde bir bayrağı yer alır. Oyun, her takımın diğer takımın bayrağını alıp getirip kendi kalesine dikmeye çalışması üzerine kuruludur. Oyun stratejisi geliştirilirken takım içerisinde görev dağılımı yapılır. Bir takım oyuncu diğer takımın bayrağını almaya gitmesi için hücumcu olarak görevlendirilir, bazı oyuncular bayrağın yanında kalıp bayrağı korumakla görevli olur. Bazı oyuncular da bayrağı almaya gelebilecek diğer takımın oyuncularını yolda durdurmak için siperlerde saklanıp onları karşılar. Oyun stratejisi kurulup görev dağılımı yapıldıktan sonra oyun başlar. Her takım bayrağını on metre mesafeden koruyabilir, bu da bayrağı yakın korumayı güçleştirir. Oyunda vurulan her oyuncu vuruldum diye bağırarak silahını kaldırır. Oyun kurallarına göre kendi sahasına giderek yeniden oyuna girebilir.

Başkan sistemi Paintball Senaryosu

Takımlar kendi içinde başkan seçer. Yine her iki takımın veya takımların kendi kalelernde bayrakları vardır. Bu sefer yalnızca başkan gidip diğer takımın bayrağını alıp kendi kalesine getirebilir. Oyunun kurgusu başkanı korumak üzerine kuruludur. Diğer takımın amacı da başkanı vurup oyundan çıkarmaktır.

Son Adam Paintball Senaryosu

Bu paintball senaryosu daha az sayıda, daha deneyimsiz oyuncuların tercih ettiği bir senaryodur. Karmaşık bir oyun kurgusu yoktur, vurulan çıkar ve en son kalan oyuncu kazanır, ekipler halinde oynanmak zorunda değildir.

Buddy Paintball Senaryosu

Bu paintball senaryoları, tek adam oyun senaryosuna benzer. Iki ekip arasında mücadele başlar, hangi ekipten sona kalan oyuncu olursa o ekip kazanır.

Terminatör Paintball Senaryosu

Bu oyunun kurgusu diğer oyun kurgularına göre biraz farklıdır. Terminatör olarak belirlenen kişi herkesi vurabilir, elinden kolundan veya vücudundan yani neresinden vurulursa vurulsun o kişi oyundan çıkar. Herkesin amacı terminatörü vurmaktır, ancak bu oyuncu sadece elinden vurulduğunda oyundan çıkar.